Onze visie

Op van de Sande melkveehouderij dragen we zorg voor biologische melk, maar we doen natuurlijk nog veel meer. En we hebben een missie! Meer daarover lees je hier. Want we delen graag met jou, wat wij hier doen.

Oerkoeien in het groene gras

Onze koeien worden gemolken met behulp van een melkrobot, zodat ze zelfstandig gemolken kunnen worden. Na het melken kunnen de koeien hun route lopen door ons land, op weg naar gras. En dan zorgen wij ervoor dat er dagelijks een nieuwe wei vol gras is waar ze heen kunnen lopen en hun buik vol kunnen eten. Dat stukje gras is  net groot genoeg om de koe de hele grasplant te laten eten. Dàt stimuleert de grasgroei namelijk weer optimaal. En zo begint de cirkel steeds opnieuw. Waarna de koeien weer zelfstandig teruglopen naar de melkrobot. Sinds kort hebben we ook een eigen koeienoversteek plaats. De koeien kunnen daar dankzij veeroosters zelf oversteken naar een nieuwe wei. Daar zijn de koeien blij mee en wij ook. We houden de koeien zo lang mogelijk buiten, zodat ze dus echt oerkoeien kunnen zijn. Zoveel mogelijk vers gras dus, direct van het land. En zoveel mogelijk koe buiten.

Kruiden in de basis

Als je op onze boerderij terecht komt, dan kun je onze kruiden overal weer terug zien komen. We gebruiken ze in de dagelijkse voeding voor de koe, we planten ze in het land én we gebruiken ze als medicijn. Voorkomen is beter dan genezen, vinden wij. Daarom gaan we in de dagelijkse zorg al voor balans en kracht. En die kracht en goede voeding halen we uit de natuur. Voor iedere koe wordt de voeding op maat gemaakt en kunnen de koeien zelf kiezen wat ze nodig hebben. We gebruiken daarvoor bijvoorbeeld bakken in de stal met kruiden die ze zelf kunnen eten. De koeien weten zelf het beste wat ze nodig hebben, dat zien we terug in ons systeem.

Terug naar je Roots

Wij vinden het belangrijk dat eten weer gezond wordt. We zijn dan ook niet voor niets een bioboerderij. Wij geloven in de kracht van goed eten en daar gaan we keihard voor. Omdat we dat zó leuk vinden, zijn we bezig met de opstart van onze eigen walnoten productie. Melk is ons product en waar we voor gaan, maar om de balans in de natuur te houden is het altijd goed om meer te doen. Om je gras te versterken met bomen, om de natuur de natuur te laten zijn in al zijn vormen. Voor ons gras en voor de koeien is onze walnotenboomgaard al onmisbaar aan het worden. De wortels van de bomen staan sterk, onze roots staan sterk en nu gaan we alleen maar vooruit.

Cut the crap!

En laat ons eten weer ons eten zijn. Dat vinden wij belangrijk. Terug naar onze roots dus. Letterlijk en figuurlijk. Alles begint bij de wortel. Als de basis stevig staat, dan kun je uitgroeien tot een sterk persoon of een sterk gewas. In ons geval dragen we zorg voor onze bodem. En die bodem versterken we met onze notenbomen roots! Onze biokoeien grazen in het gras, tussen onze notenbomen. En dat maakt onze cirkel helemaal compleet. Wil je meer weten over de redenen van die bomen en waarom die wortels zo belangrijk zijn voor onze bodem? Vraag het aan onze bioboer!