Het mag duidelijk zijn, het is hoogseizoen hier op de boerderij. De kalfjes ‘ploppen’ tevoorschijn en het zijn er iedere week weer veel. Maar hoe gaat dat nou allemaal, die kalfjes bij de koeien? Zoals je in onze visie kunt lezen, houden wij de kalveren graag bij de koe. En we zorgen ervoor dat alles zo natuurlijk mogelijk verloopt. We hebben een echte stier die voor de babyboom zorgt. En daarna moet de moederkoe aan de slag en dat stopt niet bij de geboorte. Kalveren bij de koe, hoe dan?

Onze koeien lopen buiten. Ook de koeien die nog moeten kalven. We moeten ze dus altijd goed in de gaten houden, maar we halen ze niet binnen. We laten de koe in alle rust en ruimte haar gang gaan. Dat betekent dat ze in een ruime wei loopt, waar ze zich terug kan trekken als het zover is. We houden haar in de gaten. De boer ziet meteen hoe het eraan toe is. Hij weet precies welke koeien hulp nodig hebben en welke koeien de dingen best wel zelfstandig aankunnen. Maar de boer staat altijd paraat. Hoeveel koeien hij ook in de gaten moet houden.

En dan is het na al die tijd zover. De geboorte van een kalf. Dat gebeurt in het groene gras, terwijl alle andere koeien waarschijnlijk van een afstandje toe kijken. Ze weten precies wat er daar aan de hand is en bemoeien zich er niet mee. Het kalf wordt in alle rust geboren. Maar wat gebeurt er dan?

Halen we het kalf meteen weg? Of is dat niet nodig? Volgens ons is het belangrijk dat het kalf bij zijn moeder kan zijn. Dus het eerste wat het kalf hier doet, is drinken bij de moeder. We staan paraat wanneer dit niet lukt en we kunnen altijd iets doen. Maar eerst, natuurlijk. Eerst laten we beide partijen wennen. En dan is het voor de boer tijd om in actie te komen.

Hoe graag we alles namelijk natuurlijk willen zien, de koe moet gemolken worden. Dat hoort er toch ook wel echt bij. De boer brengt dus het kalf en de koe naar huis (de stal dus). Daar kan het kalf in onze kleine wei voor de stal in alle rust bijkomen van alles en wordt de koe gemolken. Waarna zij weer terug kan keren naar haar kalf, nu dichtbij de stal. Zo kunnen we beiden goed begeleiden (zie het als een kraamweek), maar krijgen ze dus wel voldoende rust en tijd met elkaar.

De meeste mensen vragen zich af of daar niet minder melk van komt. Tsja, dat kun je zeggen. Maar je krijgt er ook zoveel voor terug. En de boer kan je daar best uitleg over geven, mocht je nu toch wel nieuwsgierig zijn.