Onze koeien

Biologische koeien met horens

Onze koeien hebben bewust hun horens nog. Wij vinden die horens namelijk heel belangrijk. Het hoort bij de koe, het is nuttig voor het dier. En wij vinden verwijderen dan ook erg zonde. De kracht van de koe zit in de horens. En we denken dat het behouden hiervan, bijdraagt aan de gezondheid en het welzijn van de koe. We hebben echte oer koeien en dat vinden we heel mooi.

Bonte kleuren

Onze koeien hebben bonte kleuren. Van bruin tot de welbekende zwart met witte koe. Het kan hier allemaal. En dat is nu juist zo leuk. Charl vind het leuk om zijn koeien lekker divers te laten zijn. Neem een kijkje in de wei en ervaar zelf de schoonheid  van deze kleuren paletten.

Zoveel mogelijk buiten in de wei

De koeien lopen zoveel mogelijk buiten. Dat betekent dat ze daar te vinden zijn, zodra het weer het toelaat en het gras begonnen is met groeien. Wanneer de koeien buiten lopen, is het wel belangrijk dat ze ook te eten hebben. En dan blijven ze heerlijk buiten lopen, totdat het gras weer stopt met groeien en de kou weer intreedt. Ze kunnen nog net niet het hele jaar rond buiten blijven, maar we streven daar wel naar.
Eenmaal buiten kunnen de koeien ver wandelen, naar steeds een nieuwe wei die klaarstaat voor ze. De koeienoversteek maakt dat ze helemaal zelfstandig zijn. En is het tijd om gemolken te worden? Dan loop ze weer terug een rondje door de stal, langs onze melkrobot.

Natuurlijke dekking en kalveren bij de koe

Onze kalveren onstaan op de natuurlijke wijze en daar zijn wij heel blij mee. Ja, dat betekent dat wij stieren hebben. Een clubje stoere mannen, met namen als Booster en Eros.

De kalfjes worden geboren bij hun moeder en blijven daar dan ook. We proberen zo min mogelijk in te grijpen en de koe haar gang te laten gaan. En dan ontstaat hier in maart/april het kalveren seizoen. Waarin alle kalfjes geboren worden en de moeders een kraamafdeling krijgen samen met hun kalf. Dit zijn hele drukke, maar mooie maanden waarin er veel nieuw leven is.

Die kalveren lopen bij de koe en daar laten we ze, zodat de koeien van elkaar leren en met elkaar mee kunnen lopen in de groep. We zien dat dit proces heel natuurlijk verloopt en rust geeft in de groep. Én zo hoeft de boer het kalf niet op te voeden.Er kan niemand zo goed voor het kalf zorgen, als de moeder zelf. Het kalf kan mee naar buiten, gras eten en zij leert hoe het werkt in de kudde. Volgens ons geeft dat rust in de kudde en we zien zo hoe de kudde echt een groep wordt, waarin de kalveren beschermd worden en iedereen een plaats inneemt. Volgens ons is dat heel waardevol. En het kalf geniet van bij zijn moeder zijn en opgroeien in de kudde, waarna zij alles zelf kan.

Close